Salı, Şubat 10, 2009

TECAVÜZ SUÇLULARI

Bu konuyla ilgili daha önce de yazmıştım. Bu haberi görünce içimdeki sadist duygularım yeniden kabardı. Efendim Avrupa Konseyi Çek Cumhuriyeti'ne tecavüz suçlularını hadım etmeye son ver demiş. Bu durum haysiyet kırıcı olabiliyormuş. Vallahi de billahi de el insaf. Bu suç bence adam öldürmekten daha beter hiçbir suçla karşılaştırılamayacak kadar iğrenç bir şey. Ya ne haysiyeti allahsen mağdurun psikolojisi ya da yaşadığı travma ne olacak. Maalesef ki bu suçun neredeyse toplumun her kesimine işlemiş olmasından ötürü Türkiye'de yaşıyor olmaktan ötürü utanıyorum. Hazır bu haberi ekliyorken. Mine G. Kırıkkanat'tan da bir yazıyı okuyuverin.

Benim fikrimi soracak olursanız. Hepsini hadım etmeli ya da ömür boyu hapse tıkmalı.



AB'den hadım kriteri

.
Avrupa ülkeleri arasında cinsel suç işleyen erkekleri hadım eden Çek Cumhuriyeti'ne Avrupa Konseyi'nden "Bu uygulamadan vazgeç" çağrısı geldi. AB'nin dönem başkanlığını yapan Çek Cumhuriyeti'nde halkı ise bu uygulamanın sürdürülmesinden yana...
Çek Cumhuriyeti, Avrupa ülkeleri arasında cinsel suç işleyen erkeklere hadım etme işlemini uygulamaya devam eden tek ülke. Avrupa Konseyi'nden Çek Cumhuriyeti'ne bu uygulamadan vazgeçmesi çağrısı yapılıyor. Ancak Çekler arasında yapılan anketlere göre halk bu uygulamayı destekliyor.
Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi, yayınladığı bir raporla seks suçlularının hadım edilmesi işleminin durdurulmasını istedi. Ameliyatla hadım ediliyorlarDaha önce Avrupa’nın pek çok ülkesinde kabul gören hadım etme operasyonları, daha sonra kaldırılmış ancak Çek Cumhuriyeti’nde seks suçlularının tedavisinde kullanılmaya devam edilmişti. Yapılan işlem ile erkeğin erbezleri çıkarılıyor ve cinsel arzularının ortadan kaldırılması için erkeklik hormonunun salgılanmasının önlenmesi hedefleniyor. Polonya'da kimyasal ilaçlarla hadım etme tasarısı Polonya'da da Aralık ayında pedofillerin (sübyancı) ve ensest ilişkiye girenlerin kimyasal ilaçlarla hadım edilmesi için bir yasa tasarısı hazırlanmıştı. Bu uygulamada, erkeklere hormonlarının üremesini engelleyen ilaçlar veriliyor.
Avrupa Konseyi'nin raporu, Mart ayında iki Çek psikiyatri kliniği ve iki Çek hapishanesinin ziyaret edilmesinin ardından hazırlandı. Soruşturmayı yürüten savcı Deutsche Welle Türkçe'ye şu açıklamayı yaptı: “Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi, bu uygulamanın sakat bırakan ve geriye dönüşü olmayan bir uygulama olduğunu düşünüyor” diyen Savcı Butala, “Seks suçlularının tedavisinde tıbbi bir gereklilik olarak değerlendirilemez. Yapılan işlem, kişinin üreme kabiliyetini engelliyor ve ciddi fiziksel ve ruhsal sonuçları var. Ve Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne göre bu uygulama seks suçluları için haysiyet kırıcı muamelelere kadar varıyor. İşte bu nedenle biz raporda, Çek Cumhuriyeti’ne seks suçlularının tedavisinde hadım edilme işlemine bir an önce son vermesi çağrısında bulunduk” şeklinde konuştu.
10 yılda 94 kişi hadım edildi
Bir diğer eleştiri konusu da, işlemin, yan etkileri konusunda uyarıda bulunulmadan ve suçlunun rızası alınmadan gerçekleştirilmesi. Komitenin raporunda, suçluların işlemi kabul etmedikleri takdirde ömür boyu hapis cezası almaktan korktukları belirtiliyor. Savcı, Çek Cumhuriyeti’ndeki uygulamalar hakkında “Çek Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son 10 yılda 94 kişi hadım ameliyatı geçirdi” diyor.



Dünyanın en genç dulu



Geçen hafta Vatan’da okudunuz: Şanlıurfa’daki aşiret tefecilerine borçlanan bazı aileler, borçlarını kızlarıyla ödemişler. Oysa aynı yörede, kimbilir kaç kızın kanında aynı ailelerin namusu temizlenmiştir. İşgalci Fransız askerleri kızlara kadınlara sarkıntılık edince kahramanlık destanı yazan erkek Urfa’nın şanına yakışır mı yakışır. İşte Nucud Ali de, tıpkı Türkiye’deki hemcinsleri gibi ne Yemen’de doğmayı seçmişti, ne de kız olmayı. Bin yıl önce çizilmişti kaderi: Allah’a ibadet ve erkeklere itaat. Yemen’in başkenti San’a’da sekiz yaşına bastığında ve babası “Evleneceksin!” buyurduğunda yine de çok ağladı Nucud. Oysa babası da peygambere itaat etmekle yetiniyordu. İki karısından on dört çocuk yapmıştı, amma velakin geçinemiyordu! Kızların sekiz yaşında evlendirilmesinde sakınca olmadığına göre, Nucud’u satarsa haram sayılmazdı.Sekiz yaşında, 32 yaşındaki bir erkek tarafından üç ay boyunca ırzına geçildi Nucud’un. Küçük kız, o günleri, “Bana istemediğim şeyler yapıyordu, ağlayıp kaçmaya çalıştığımda da dövüyordu...” diye geçiştiriyor.Nucud’un yakarışlarına karşın babası, “aile namusu lekelenir” gerekçesiyle kendisini geri almadıklarını anlattı mahkemeye. Çünkü Nucud Ali, babasını ve kocasını dava etti.Ve kazandı.
***Babasının ikinci karısı Davla’ya, “Koca istemiyorum, okula gitmek istiyorum” diye yalvarırken, üvey annesi “Seni yalnız mahkeme kurtarır” lafını ağzından kaçırmıştı. Küçük kız, bir gün ekmek almak için çıktığı evden önce kent merkezine giden bir otobüse bindi. Kayboldu, yol sora sora “Mahkeme”yi buldu sonunda. San’a Adliyesi’nde biri kendisine kulak verene kadar saatlerce bekledi. Nihayet yargıcın karşısına çıktı ve “Boşanmak istiyorum” dedi. Şansı vardı. Yemen’in “namus” mantığını değiştirmek isteyen idealist bir yargıçtı. Nucud, üç gün süreyle Abdül Vahit adlı yargıç tarafından konuk edilirken, babası ve kocası gözaltına alındı. Kadın haklarına duyarlı kadın avukat Şada Nasır, küçük kızın gönüllü avukatlığını üstlendi. Babasına ve kocasına karşı dava açıldı. Üç ay sonra yapılan duruşmada, mahkeme heyeti Nucud Ali’ye hak ve özgürlüğünü geri verdi.Yemen, Türkiye’den daha uygar olmalı ki, küçük kız “töre haini” kabul edildiği ülkesinde yine ailesiyle, ama yargının koruması altında yaşayabiliyor. Hayatı tehlikede değil.
***Nucud Ali, artık on yaşında ve bugünlerde Avrupa turnesinde. Okulları dolaşıyor ve öğrencilere, kendisinin sekiz yaşındayken söke söke aldığı “küçük kız” haklarını anlatıyor. Geçen hafta Fransa’daydı, bu hafta Almanya’da kadın hakları dernekleri tarafından ağırlanıyor. Niçin böyle bir Avrupa turu, diye merak ederseniz; çünkü Nucud Ali’nin Yemen’deki kaderini Avrupa’nın göbeğinde binlerce kız paylaşıyor!Bu kızların kimi mağripli, kimi maşrıklı, ama hepsinin ortak kökeni İslam. Bazen bir, bazen iki kuşak öncesinden Avrupa’ya yerleşmiş, oysa azınlık ve yöresel bir gelenek olan kız sünneti dahil, ne kadar çağdışı ve kadın erkek eşitliğine aykırı töre varsa, hepsini sürdürüyorlar. Sekiz dokuz yaşında zorla evlendirilenler mi istersiniz, yaşlı adamlara satılanlar mı, hepsinden var. Kız biraz dikbaşlı mı, hop kök ülke anavatandan ithal edilen Müslüman kocayla evlendiriliyor. Zaten erkek çocukları bile çemberin dışına çıkamıyor. Onlara da hiç tanımadıkları, anlaşamayacakları, bazen aynı dili konuşmadıkları Müslüman gelinler ithal ediliyor. Ve bu kaderi istisnasız paylaşan Avrupalı Müslümanların içinde Türkler de var. Mahkemeler, gerdek kapısını kilitleyip kendi kızının istemediği adam tarafından ırzına geçilmesini bekleyen velilerin, birbirinin gözünü oyan ithal gelin ve ithal damatların davalarıyla dolup taşıyor.Yemen’de de çocukların 18 yaşından önce evlenmeleri yasal değil, Avrupa’da da.Zaten Türkiye’de güya satılmaları da yasak... Ama geri kalmışlık, yasayla değişmiyor. İster Yemen’de olsun, ister Türkiye ya da Avrupa’da, o değişmeyen kafalar, Orta Çağ’dan yarım binyıl sonra Orta Çağ’ı hüküm sürdürüyor.

2 yorum:

cinar dedi ki...

daha önce Vladimir'e de verdiğim bir örnek vardı. belki onu okumamışsındır diye buraya da yazmak istiyorum.
Yer belli, Türkiye.
Suç da belli, tecavüz.
gelelim cezaya. Tecavüzcü 15 gün yattıktan sonra serbest bırakılıyor! Ama asıl ironi burada değil. Tecavüze uğrayan kadıncağızın kocası adamın peşine düşüp onu öldürmeye çalışıyor. Tecavüzcü 15 gün yiyor ama adam öldürmeye teşebbüsten 10 yıl yiyor.
Üzerine de hiçbir şey diyemiyorum maalesef :(

Pilli Petro dedi ki...

bi blog ödülünüz var efem :)

http://gecmisola.blogspot.com/2009/02/blog-odulu.html