Pazartesi, Şubat 09, 2009

SİZ ÖLDÜRMEYİ ÇOK İYİ BİLİRSİNİZ


14 temmuz 2008 tarihinde, birleşmiş milletler güvenlik konseyinin 1593 sayılı kararı gereğince, sudan devlet başkanı ömer el beşir hakkında uluslar arası ceza mahkemesi'nde bir dava açıldı. [1] ömer el beşir'in suçları, soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve katliam.


uluslar arası ceza mahkemesi tarafından yapılan araştırmada ömer el beşir'in toplu katliam, toplu tecavüz ve tehcirden oluşan insanlık suçlarını yönettiği, düzenlediği ve sistematik olarak uygulattığı ortaya çıktı.


2006 tarihli bir birleşmiş milletler açıklamasına göre "2003 yılından itibaren (bu eylemler sebebiyle) 450.000'in üstünde insan etnik ve dini kimlikleri sebebiyle ayrıştırılarak öldürüldü, 2 milyon'un üstünde insan evlerinden oldu" [2]


uluslar arası af örgütü'nun bölgede işlenen toplu ve sistematik tecavüz olaylarına ilişkin olarak çıkardığı rapora göre, "tecavüz savaş sırasında yıldırıcı ve cinsiyete dayalı bir silah" olarak kullanılmakta.


raporda yer alan bir örnekte, tawila'da 41 adet öğrencinin ve öğretmenlerinin toplu halde tecavüze uğradığı ortaya çıktı. öğrencilerin tamamı 18 yaşın altıdaydı. um bada bölgesindeki bir olayda ise 10, 12 ve 14 yaşlarındaki kızların tecavüz etme amacıyla kaçırıldığı gözleniyordu. kaçırılanlar arasında 80 yaşında bir kadın da vardı. [3] olayların başladığından beri kaç kişinin sistematik olarak tecavüze uğradığı bilinmiyor. ancak tecavüzün bir yöntem olarak sürekli uygulandığı ve bundan binlerce insanın etkilendiği kesin.


yani ömer el beşir, gerçekten "öldürmeyi çok iyi biliyor." öldürmek için ekipler kuruyor, bu ekiplere kamu bütçesinden büyük oranlarda para veriyor, sistematik olarak toplu katliamlar düzenliyor, toplu tecavüzleri destekliyor. öldürmüş, öldürtmüş, öldürülmesini de desteklemiş. çoluk, çocuk, yaşlı, genç, kadın, erkek dinlemeden 450.000 insanın kanı elinde.


ve bu adamı, ülkesine kim davet etti? recep tayyip erdoğan


bu adamın ülkesine kim ziyarette bulundu? recep tayyip erdoğan


3-4 saat uzaklıkta toplu tecavüz, toplu katliam ve her türden insanlığa karşı suç işlenirken hartum'da kim iş anlaşmaları yapmak için süslü salonlarda sohbet ediyordu? recep tayyip erdoğan


"bu zulümleri alkışlayanları da ayrıca ayıplıyorum" recep tayyip erdoğan, bu zulümlere seyirci kalanları ayrıca ayıplıyorum, bu zulümlerin müsebbibleri ile masalarda oturanları, kılını kıpırdatmayanları, destekleyenleri, el ele fotoğraf verenleri ayrıca ayıplıyorum.oportunizm, yalnızca sosyalistlerin birbirleri arasında konuşurken birbirlerini saldırmak için kullandığı bir kelime değildir,


oportunizm belirli ve öngörülmüş bir fayda için yapılan her tür davranışı da betimler. fırsatçılıktır. ilkeye değil maddi faydaya dayalı davranışları belirtir.


dün ömer el beşir ile niye el sıkışıldı? bm güvenlik konseyine türkiye'nin girmesi için oya ihtiyacı vardı. ömerl el beşir'in oyu için 450.000 çoluk, çocuk, kadın erkeğin katili ile el sıkışıldı. bugün, oy için "ilke" hatırlandı, şov yapıldı.


bu bir ahlaka davet çağrısı değil, somut durumun tespiti. "öldürmeyi çok iyi bilenlerin" elleri ellerinizde. sessizliğinizi hala duyuyoruz. hakikat, bunca rezalet içerisinde neyi kutluyorsunuz?

[1]http://www.guardian.co.uk/...gusrc=rss&feed=worldnews
[2] http://www.un.org/...y.asp?newsid=19948&cr=sudan&cr1=
[3] http://www.amnesty.org/.../en/dom-afr540762004en.html


kendisinden izin almadım. ama kamuya açık bir yerde yayınladığı için bu güzel yazıyı okumanızı öneririm.

Hiç yorum yok: