Cuma, Temmuz 17, 2009

19 TEMMUZ TAM DUMANSIZ TÜRKİYE

“Bu yasayı düzenli uygularsanız, bir süre sonra satış sıfırlanıyor. Avusturya’da önce yasak uygulanmaya başlamış. Çok hızlı oranlarda düşme var. 2022 yılında ise hiç kalmayacağı ifade ediliyor. Kimse kullanmazsa yasaklamaya gerek kalmıyor. Türkiye’de 1988’de erkekler arasında sigara içme oranı yüzde 63’tü. Bu geçtiğimiz ay içerisinde TÜİK’in yaptığı çalışmaya göre yüzde 47’ye düştü. Bu 1996 yılında çıkan reklâm yasağı ve toplu taşım araçlarında uygulanan yasağın yansıması. Son yasağın etkileri ise dört-beş sene sonra görülür”

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=945412&Date=17.07.2009&CategoryID=77

Yukarıdaki paragraf, linkini verdiğim haberin bir bölümünden.

Ben ölümüne sigara karşıtı bir insan olarak bu yasakla
ilgili blogda bir şey yazmasam olmazdı.

Sen hiç mi sigara içmedin diye soracak olsanız sigara içtim elbette derim. Yani öyle sigara kullanıcısı değilim. Ama tadının ne menem bir şey olduğunu biliyorum. Bir önceki gönderimde yazdığım gibi ben hiçbir şeyin bağımlısı olamıyorum sigaranın bile. Üniversitenin ilk yılında özentilik yapıp 3 kere paket alarak olaya dahil olmaya çalışmış sonra devamını getirememiştim. Yani ben bir kere paket aldım, arkadaşım beni alıştırdı yalanına karnım tok. Ben de öyle şeyler yaptım gayet de güzel devamını getirmemeyi bildim.

Bazen de içki içerken dut olduysam, yak bir sigara diye verdikleri sigarayı çeşitli soytarılıklar yaparak mundar ediyorum. Burnuma sokarak ya da kullağımın arkasına koyarak evet evet yanan sigarayı:) Neyse gelelim sadede ben bir sigara düşmanıyım. Evimde içirmiyorum. Yanıma içene bık bık laf ediyorum. Bok iç diyorum. Anneme bile. O yüzden bu yasaktan dolayısıyla nasıl mesudum bilemezsiniz. Alo 184 ihbar hattını telefonuma kaydettim bile. Hahaha korkun benden sigaranın Panter Emel'iyim.

Şimdi bütün sevdiklerim, konuştuklarım, konuşmadıklarım ne olur sigarayı bırakın. Yukarıdaki yazıda akciğer kanserinin yüzde 90'nın kanserden kaynaklandığı yazıyor. Elbette hiç içkisi sigarası olmayan kanser vakaları da var. Tombala misali kişiye kötü talih olarak denk gelmiş vakalar onlar da.

Pasif içici olan bizlere ve kendinize acıyın.

Yasasın TAM DUMANSIZ TÜRKİYE

4 yorum:

cinar dedi ki...

Yaşasın valla! :) Biz de içmiyoruz ailecek ve biz de kendi evimizde içirmiyoruz. sigara içen arkadaşlarımız bu konuda bize kıl oluyorlar ama yapacak bir şey yok. onlara gidince istedikleri gibi içiyorlar sonuçta.
ben, bu benim özgürlüğüm, buna karışamazsınız diyenlere şaşırıyorum en başta. kendi evinde içme diyen yok ki. evinde ne yaparsan yap. ama benim yanımda içtiğin zaman benim özgürlüğüme ne oluyor? benim özgürlüğüm kısıtlanıyor diyorlar. sen başkasınınkini kısıtlar hatta öldürürken iyi mi? aklım almıyor gerçekten de.

Adsız dedi ki...

dilerim geri dönüsü olmadan uygulanir bu yasa türkiyede. almanyanin bavyera eyaletinde iki sene önce getirdikleri yasagi degistiriyorlar simdi. yapamadilar:( zikkimin kökü diye baslayan cümleler kuruyorum ben de ictikleri sigaranin dumanini icmeyenlerin cigerlerine sokan düsüncesiz insanlara.. gercekten cok sacma bi vaziyet.
zeynep

cakiltasi dedi ki...

sevgili zeynep
umarım geri dönüşü olmaz. eskiden otobüslerde filan içilirdi. şimdi düşüncesi bile tuhaf geliyor.
bakalım bu öğlen yemek yediğim yerde durum nasıl olacak? içen olursa bıkbıklamaya hazırlıyorum kendimi.

cakiltasi dedi ki...

çınarım,
valla al benden de o kadar. ne özgürlüğü allahaşkına benim nefes alma özgürlüğüm ne olacak. sigara içenler acayip bencil oluyorlar. sinir ediyorlar beni.
bakalım neler yaşayacağız yasakla beraber.