Perşembe, Aralık 18, 2008

OKUYALIM DÜŞÜNELİM

ümit zileli 18 aralik 2008, cumhuriyet



imzacılar biliyor mu?..

dayanamadılar!..

aslında yılbaşında başlatacaklardı ama gündemde yer bulunca apar topar düğmeye bastılar. önceki gün itibarıyla işbirlikçilerin başını çektiği kampanya internette imzaya açıldı:

- ermeni kardeşlerimden özür diliyorum!..

1915 ermeni tehciri sırasında yaşananlar için açılan özür kampanyasına ilk elde aralarında ünlü akademisyen, yazar, gazeteci, politikacı ve sanatçıların bulunduğu yaklaşık iki yüz kişi katıldı.

imza atanlara baktım; hiç şaşırmadığım, “yakışır” dediğim çok sayıda “yüksek şahsiyetin” yanında, şaşırdığım, “hadi canım” tepkisi gösterdiğim isimler de oldu. sonra “demek ki” diye düşündüm, “dönüşüm böyle bir şey!..”

***

geçen hafta yazdığım “işbirlikçinin haysiyet sorunu” başlıklı yazımda, özürcü “aydınlara” seslenmiş, bir dizi tarihsel gerçeği alt alta sıralamış ve “bunları biliyor musunuz?” diye sormuştum. tam düşündüğüm gibi oldu; asla yanıtlayamayacaklarını bildiğim bu sorular karşısında sessiz kaldılar, tıpkı ermeni diasporası gibi!..

bu defa imzacı arkadaşlara sormak istiyorum:

- neyin altına imza attığınızı biliyor musunuz?.

imza attığınız metinde, “1915’te ermenilerin maruz kaldığı büyük felaket’e duyarsız kalınmasını vicdanım kabul etmiyor” cümlesi mi kaleme sarılmanızı sağladı?.

pekii, aşağıda sıralayacaklarımı imza atarken biliyor muydunuz?.

- osmanlı arşivlerinde yapılan araştırmalarda 1914-15 yılları arasında tam 518 bin türk ve müslüman anadolu insanının çocuk, kadın, yaşlı demeden vahşice katledildiğinin belgeleriyle nüfus sayımlarıyla kanıtlandığını biliyor musunuz?..

- birleşmiş milletler verilerine göre tehcir sonrası hayatta kalan ermeni sayısının 1 milyon 200 bin olduğunu, ermeni diyasporasının pek sahiplendiği mavi kitap’ta bile bu rakamın 1 milyon 150 bin olarak gösterildiğini, yabancı pek çok kaynağa göre osmanlı idaresinde yaşayan toplam ermeni nüfusun 1 milyon 600 bin civarında olduğunu biliyor musunuz?..

- 1915 yılının 11 nisan günü van’da aram manukyan liderliğindeki taşnaksutyun komitacıları tarafından isyan başlatıldığını ve 17 mayıs günü kenti ruslara teslim ettiklerini, amerika’da yayımlanan goçnak isimli ermeni gazetesinin, adeta etekleri zil çalarak, van’da yalnızca 1500 türk’ün sağ kaldığını yazdığını biliyor musunuz?..

- ermeni devlet adamı bagrat artemoviç boryan’ın, iki ciltten oluşan “ermenistan, uluslararası diplomasi ve sscb” isimli kitabında, ermenilerin çarlık rusyası ve batı emperyalizmi tarafından nasıl kullanıldığını, 1878 berlin konferansı ve ant-laşması’nın ardından ermeni milliyetçiliğinin ve ayaklanmalarının nasıl teşvik edildiğini, ermeni meselesinin aslında türkiye’nin rusya, fransa ve ingiltere tarafından paylaşılması planları çerçevesinde anlam kazandığını açıkça yazdığını biliyor musunuz?.

- ermeni tarihçi lalayan’ın, 30 aylık “bağımsız taşnaksutyun iktidarı” esnasında bugünkü ermenistan topraklarında yaşayan yüz binlerce insanın katledildiğini, bu kanlı süreç sonunda ermenistan’daki türk nüfusun yüzde 77, kürt nüfusun yüzde 98, yezidilerin ise yüzde 40 oranında azaldığını olanca çıplaklığıyla yazdığını biliyor musunuz?..

***

peki, bu sıraladıklarım “vicdan kanatmaya” yetmiyor mu?!..

eğer “imzacı aydın” arkadaşlar, bunları bilmeden imzalarını o metne koydularsa çok ayıp!.. insan tarihini bilmeden, neler yaşandığını incelemeden, kendi ülkesini, kendi insanını suçlayan bir yalana imza atar mı?..

bilerek imza attılarsa mesele yok; zaten bu kampanyayı hazırlayan işbirlikçilerle aynı yolda yürüyorlar demektir. bu yazıyı da kahkahalarla okurlar artık… ama unutmamaları gereken bir şey var:

- tarih, işbirlikçilerin utanç öyküleriyle doludur!..

Hiç yorum yok: