Salı, Eylül 15, 2009

AH ŞU MEDENİYET


Türkiye'nin hızlı gündeminden fırsat bulduysanız. Amerika'daki sağlık reformuna sosyalizm geliyor diye karşı çıkan Amerikalılarla ilgili haberleri de görmüşsünüzdür.

Michael Moore'un Amerikan Sağlık Sistemini eleştirdiği Sicko'yu da seyrettiyseniz. Bu galeyana benim gibi anlam veremeyebilirsiniz.

Dünyanın her yerinde aynı. İyi şeylerin yapılmasını istemeyen kötüye mahkum olmaktan zevk duyan bir taraf var. Bunların bir kısmı çıkarları etkilenmesin isteyenler bir kısmı da katıksız hödük olanlar.

Bu arada Michael Moore'un belgeseli hoşuma gitti ancak benim için şöyle bir inandırıcılık sorunu yaşattı. Benim bildiğim kadarıyla İngiltere'nin sağlık sistemi acınacak durumda. Hem yazılan çizilenlerden hem de tanışlardan öğrendiğim kadarıyla tabii. Ama konunun uzmanı değilim.

Ancak Hollanda Sağlık Sisteminin çok daha acınacak durumda olduğunu iddia edecek kadar bazı şeyler biliyorum. Özellikle doğum konusunda. Ekşi Sözlük'ün Hollanda sağlık sistemi başlığına girilenleri bir okuyun.

İşte gelişmiş ülkeler ve sağlık. Bu aralar medeniyet ilerledikçe medeniyetsizleştiğimizi düşünüyorum kara kara. Ne o 3G gelmiş uzay çağı yaşıyormuşuz tabii yav.

Efes'teki Antik kentin eski bireylerinden olsaydık daha medeni yaşıyor olurduk.

1 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

Ingiltere'nin saglik sistemi (NHS) eskiden cok cok iyiymis. Simdilerde eskiye gore cok bozulmus. Yine de, sadece parayi verenin saglik hizmetini aldigi Turkiye ve ABD'ye tercih ederim. Bizim -para veren- halkimiz, 5 yildizli otel&doktor muamelesine alisik oldugu icin NHS'in (bildigin sosyal sigorta) sistemi "bozuk" olarak algilaniyor. Oysa temel felsefesi, herkesin, ucretsiz, esit saglik hizmeti alabilmesi.

Hamileliginizin basindan sonuna, ucretsiz test&2 ultrason, ebelik kontrolleri aliyor, bedava dogum yapiyor, bebeginizin tum bakimi yine ucretsiz yapiliyor vs. vs. Ama her hafta ultrason, doktorlardan super ilgi&yag&bal bekleyenler icin pek ideal bir sistem degil :D