Aşağıdaki yazı bugünkü Milliyet'ten Mehveş Evin'in yazısından alındı. Alın bu da linki
http://cadde.milliyet.com.tr/2010/08/27/YazarDetay/1281420/macahel-i-de-hacamat-edecekler
Ben bu ülkede yaşamaktan başımızdaki cumhurbaşkanından, başbakandan ölesiye utanç duyuyorum. Böyle bir ülke ki vatansever olduğunu idda eden herkes memleketi yıkıyor. Ben öleyim de gözüm görmesin istiyorum bu çirkinlikleri. Başka türlü kaçamayacağız bu sistemden. Ya da deflenip gideyim. Unutayım Türkiye'yi hiç umrum olmasın.
İçimdeki İnsanı öylesine yok etti ki bu memleket. Pakistan'a daha çok üzülüyorum yemin billa. Yaşanan felaketlere kulağım tıkalı gözüm kapalı. Rize'de sel olmuş. İnsancıklar ölmüş. Eeee so what. Kızıyorum. Neden Karadeniz'in içine ettiniz öyle evler yaptınız da oturuyorsunuz o zaman diyorum. Sen ses çıkarmazsan öyle yaşamaya devam edersen her türlü felaket gelir kapına dayanır. Her tarafı kokuşmuş bu ülkenin. Neresinden tutsan elinde kalır. Bir de böylesine her şeye duyarsız insamız varken. İnsanı bırak karadenizdeki heslere karşı ses çıkaran hangi ünlü var. Niyse sesleri yok niye konserlerinde üç beş kelime etmiyor. Toplumsal duyarlılığı arttırmıyorlar? Üfff kılım topuna.
Macahel’i de hacamat edecekler
Yolda taş ocaklarını ve dava dilekçesini görmesem inanmazdım: Dünyanın 23 Biyosfer Rezerv Alanı arasında sayılan Artvin’e bağlı Macahel’de bile HES planlanıyor. Buna hangi insan evladının gönlü el verir?
Artvin’in Borçka ilçesi sınırları içindeki Macahel, UNESCO’nun dünya üzerinde ilan ettiği 23 Biyosfer rezerv alanından biri. Türkçesi şu: Altı köyün (Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral, Uğur) bağlı olduğu yöre, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da insan eli değmemiş tek orman ekosistemine sahip. Sadece buraya has bitki ve hayvanlar yaşıyor.
Kendi gözümle Macahel’i ve dava dilekçesini görmesem inanmazdım: Evet, yeryüzü cennetlerinden biri sayılan bu bölge de HES (hidroelektrik santral) tehlikesiyle karşı karşıya! Macahel’e giden virajlı, sarp yola girdiğinizde hummalı yol çalışmalarıyla karşılaşıyorsunuz. Sanki Türkiye’nin başka dağında taş kalmamış gibi taş ocakları kurulmuş. ‘Karadeniz isyanda’ başlıklı yazı dizisinde HES’lere giden yolun başında taş ocağı kurmak olduğunu, bu sayede bölgenin ‘SİT alanı olma özelliğini’ kaybettiğini, ardından hazırlanan bir ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Raporu ile göz açıp kapayınca kadar şantiyelerin kurulduğunu ve HES’le birlikte bölgenin tahrip edilip geri dönülmeyecek noktalara getirildiğini yazmıştım.
Şimdilik Doğu Karadeniz turlarının en güzel duraklarından biri olan Macahel, sözkonusu projeler hayata geçerse talan edilecek. Sonra arayıp da bulun bakalım Kafkas arısını, balcılığı, kelebeğin, el değmemiş ormanları...
Allah aşkına, değer mi?
Avukat Yakup Okumuşoğlu’nun Çevre ve Orman Bakanlığı’na açtığı dava dilekçesinde, Dağlar Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin Sarnıç 1-2 regülatörü için “ÇED gerekli değildir” kararının yürütmesinin durdurulması isteniyor. Facianın nasıl sinsice geldiğini anlatabilmek için kısaltarak aktarıyorum:
1- Sarnıç 1-2 Regülatörü ve HES hakkında Macahel Camili Yöresinde herhangi bir muhtarlığa bilgi verilmiş değil.
2- “Çed Gerekli Değildir” kararından Camili havzasında yaşayanlar haberdar edilmemiş, yörede bazı faaliyetler başlayınca halkın tedirginliği artmış. Artvin Barosu avukatlarından Bedrettin Kalın’ın başvurusu neticesinde 14-01-2009 tarihinde Sarnıç 1-2 Regülatörü ve HES hakkında hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası ve üst yazısından, projeye 16-9-2008 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verildiği öğrenilmiş.
Davacılar kim?
Borçka ilçesine bağlı Macahel (Camili Yöresinde) yaşayan, evleri olan, Efeler Deresi Vadisi’nde (Macahel-Camili Havzası) yüzen, balık avlayan, piknik yapan, dere boyunca yürüyüş ve kamp yapan, balcılık faaliyeti ile uğraşan, yaylacılık yapan, vadiye gelen çok sayıda yerli ve yabancı turistlere rehberlik eden TC vatandaşları. En büyük kaygıları, bölgenin güzellikleri ve kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarmak.
Peki Macahel’de HES inşasına başlanırsa ne olur?
Biyosfer Rezerv alanı olan Machael, aynı zamanda Milli Park özelliğine sahip ve SİT karakteri taşıyor. Havzayı oluşturan Efeler Deresi Vadisi’nde yapılacak HES, davacılara göre ekolojik bütünlüğü ciddi olarak tahrip edecek.
Yani bu sayfada gördüğünüz o güzelim fotoğraflar tarihe gömülecek. Buna hangi insanın vicdanı elverir? İster Diyarbakır’da yaşayın, ister İstanbul’da. Macahel’e gelecek en ufak bir zarara karşı sesinizi çıkartmazsanız, bu ülkeyi sevdiğinizi iddia etmeyin!
4 yorum:
yaaa inanamıyorum ben senin yazını okumasam bilmeyecektim. çoğu insanın da haberi yoktur bundan yaaa! hay geberesiceler!
öyle elifim daha neler dönüyor da ruhumuz duymuyor.
şu cânım macahel'e birlikte gitsek
ne güzel olur di mi? :)
bakarsın sonra gidemeyiz! :(
keşkem elifim. çok güzel bir yer. arkaşımın kaldığı yeri görsen o kadar huzur verici ki.
Yorum Gönder