Cuma, Temmuz 10, 2009

BAYANLARA "ARABA MUAYENE" TİYOLARI

Araba bende olduğundan beri kendisi metreslik görevlerini fazlasıyla yerine getirdi. Sağ olsun beni de memnun etti kendini de memnun ettirdi. En son maruzatımız yağ ve filtre değişimi ve muayene işlemleri oldu.

Madrid'e gitmeden muayene gününü geçirmiştim, döndükten sonra hallederim diyordum. Bir yılı geçtiği için yağının ve filtresinin de değişme vakti gelmiş, o da beni de! beni de! diyip durmaya başlamıştı. Bu konuda iki görüş var. İlki yağ ve filtre 10.000 km'de bakıma gireceği zaman değişir ikincisi ise 1 yılı doldurduğu vakit 10.000 km beklenmeden değiştirmekte fayda var. Ben ikinci görüşe uydum. 10.000 km'nin dolmasına 2000 km kalmasına rağmen gittim değiştirdim. Çocuk da değişmesinde fayda var, yağ katrana dönüşüyor, koyulaşıyor dedi.

Muayene için ilk işim http://www.tuvturk.com.tr/ tuvturk'ün sayfasına girip ne lazım ne değil görmek oldu. Ancak şunu da not düşeyim 1,5 ay boyunca sayfalarına girdim çıktım. Günlük gazete vatan’ın sayfasını ziyaret eder gibi tuvturk'e bir girip bakınıp çıkıyordum. Bakınıp çıkmalar esnasında ruhsatta muayene sayfası boşluğumun kalmadığını öğrendim. Allah dedim ne olacak şimdi! Bir şekilde gerekli evrağın şoförler cemiyetinin odasından alındığını öğrendim. En sonunda! geçen hafta, sitelerine günlük ziyaretimi yaptığım bir gün Dudullu istasyonunda olmak üzere bu sabah saat 08.00'e randevuyu aldım.

Bu arada bu internet dünyanın en güzel keşfi yahu. Ben oturduğum yerden her türlü ödememi, randevumu alıyorum. Yumuk'un oyuncaklarını, yemeklerini bile bir yere gitmeden buradan hallediyorum. Allah razı olsun keşfedenden:))))

Şimdin gene ayrıtlılara gömüldüm di mi ? Neyse sadede geliyorum. Şoförler cemiyetine gidip alınacak belge, yeni ruhsat çıkartmak için emniyete başvururken kullanacağımız aynı zamanda muayeneyi yaptırmamızı sağlayan belge. Beşiktaş ilçe Emniyet Müdürlüğünün arkasında hiç odaya benzemeyen ekmek büfesi gibi bir yerden 1 liraya iki adet arkalı önlü sayfayı alıyorsunuz. Alırken bunu elle doldurmayın kabul etmiyorlar daktilo ile doldurun ya da yanda arzuhalci var oraya doldurturun diyorlar. Yandaki ikinci ekmek büfesi kılıklı yere soruyorsunuz kaça dolduruyorsunuz diye. 10 lira diyor. ( devlet yolu yapmış gene diyorsunuz) Ehh ne yapıcaz el mahkum! doldurtuyoruz. Sağ olsun oradaki bey, her türlü açıklamayı yaptı bana. Ruhsat annemin üzerine olduğu için değişim işlemi için ya annem bana vekaletname gönderecek ya da Ankara'da işlemi gerçekleştirecekmişiz. Önerisi, araba Ankara plakalı olduğu için bu işlerin Ankara'da çok daha kolay olacağı yönündeydi. Doldurduğu kağıtla muayenemi yaptırabileceğimi, istasyondan verecekleri evraklar ile de emniyete yeni ruhsat için başvurumu yapabileceğimi söyledi.

Bu durumda muayeneye gitmeden evvel. Ruhsatta yer var mı yok mu kontrol edeceksiniz. Geçerli trafik sigortanız olacak. Hiçbir borcu bulunmayacak. Vergi dairesine gitmenize gerek yok. http://www.gib.gov.tr/ kontrol edebiliyorsunuz. Bir de gerekli malzemeleriniz olacak yangın tüpü vesaire. Nelerin gerekli olduğu tuvturk'ün sayfasında yazılmış. Ben işlerimi yağdan kıl çeker gibi hallettim 08.00'deki randevuya pimpirikli Osman olarak 07.30'da gittim. Hemen sıra fişimi aldım. 10 dakika sonra arabayı çağırdılar onlara teslim ettim. Saat 08.00'de işlerim bitmişti. Ve eski usul randevusuz gelen çoktu. Onlara da bir şekil bakılıyor aralara serpiştiriyorlarmış ama çok beklediklerine eminim. Niye randevu almazlar allah bilir. Bu arada muayene ücreti normal araç için 123,90 lira. Ay başına gecikme cezası da %5. Ben iki ay geciktiğim için çok girmedi.

Hiç korkmayın elinizin hamuruyla erkek işi çok keyifli oluyor:)

4 yorum:

ycurl dedi ki...

Esimin isi araba teknisyenligi. Burada genelde 3000 mil (~4800 km.de) de yag degistiriliyor. Ama esim dedi ki Toyota arabalarda 5000 milde (yani 8000 km.de bir) baska markalarda 12,000 km de bir degistirilebilirmis. Arabanin kullanma kilavuzuna bakarsan ne kadar surede bir degistirecegini soylermis yag ve filtreyi.
Ben araba konusunda cok rahatim bu acidan :)

cakiltasi dedi ki...

Sağol Ycurlcum, artık bilimsel konuşabilirim bu konuda:) Bizim araba küçük renault clio. Kullanma klavuzuna bakıyım hakikaten. Aslında bir bilenin yakınında olması güzel bir şey. Ben bir iş başıma geldi mi ona buna soruyorum herkes ayrı telden konuşuyor. Hepsini harmanlayıp bir şeyler yapıyorum sonra:)

Adsız dedi ki...

Tuvturk'ten emniyet icin verilen belge ile bir ay icerisinde emniyete gidip yeni ruhsatini alman gerekiyor, aksi halde muayenen gecersiz oluyor. aklinda bulunsun.

cakiltasi dedi ki...

ay çok teşekkür ederim. ben bu ayrıntıyı bilmiyordum. bir ayı geçirsem yukarıda yazdıklarımın hiçbir anlamı kalmayacakmış:) eziyet yeni baştan olacakmış. bugün kargoyla anneme gönderiyorum ruhsatı. çok teşekkürler yeniden.